Bornean Whistlers (Pachycephala hypoxantha)

The Bornean Whistler (Pachycephala hypoxantha) is found in Indonesia and Malaysia, where they inhabit highland forests foraging at middle levels of forests.  They are often seen in mixed species flocks..

Species / Geographic Range:

  • Pachycephala hypoxantha hypoxantha: Mountains of northern Borneo (Kinabalu to northern Sarawak)
  • Pachycephala hypoxantha sarawacensis: Nortnern Borneo (Poi Mountains)

Description:

The plumage is dark olive above and yellow below.  Males generally have brighter plumages than females. 

Calls / Vocalizations:

Their vocalizations are described as a loud, bright song consisting of a series of snappy, strident notes, often with an undulating rhythm: “wit-chi’CHEW-chi’CHEW-chi’CHEW”.

Bornean Whistler (Pachycephala hypoxantha hypoxantha)

Global Names:

  • English:  Bornean Whistler
  • Catalan:  xiuladora de Borneo
  • Czech: pištec bornejský
  • Danish: Borneofløjter
  • German: Borneodickkopf
  • Spanish: Silbador de Borneo
  • Finnish: borneonviheltäjä
  • French: Siffleur de Bornéo
  • Croatian:  borneanska zviždavka
  • Italian: Zufolatore del Borneo
  • Japanese:  boruneomozuhitaki  / ボルネオモズヒタキ
  • Lithuanian:  Bornėjinis švilpikas
  • Dutch:  Borneofluiter
  • Norwegian:  Borneoplystrar / Borneoplystrer
  • Polish: fletówka szafranowa
  • Portuguese: assobiadeira-de-bornéu
  • Russian:  Борнейский свистун
  • Slovak:  hlaváčik šafranový
  • Serbian:  Borneanski zviždač
  • Swedish:  borneovisslare
  • Ukrainian:  Свистун борнейський
  • Chinese:  加里啸鹟 / 婆羅洲嘯鶲
Bornean Whistler (Pachycephala hypoxantha hypoxantha)
Bornean Whistler (Pachycephala hypoxantha hypoxantha)